Družina nad nami

Lisa Jewell
DRUŽINA NAD NAMI

 

Primus, 2022
Žanr: kriminalni roman

 

druzina nad nami 2

Lisa Jewell je avtorica številnih romanov, kar nekaj je prevedenih v slovenščino in jih imamo tudi v Knjižnici Lenart. V zadnjih dveh letih sta pri založbi Primus izšli njeni dve odlični kriminalki: lani Brez nje in letos Družina nad nami.

 

Pred petindvajsetimi leti nekdo sporoči, da se iz hiše na Cheyne Walku sliši dojenčkov jok. Policisti odkrijejo v prtličju hiše tri trupla in v zgornjem nadstropju desetmesečno dojenčico, ki je se je zdrava oglašala iz zibelke. Čigava so trupla in kdo je dojenčica?

 

Libby Jones je mlado dekle, posvojenka, ki je dopolnila petindvajset let. Nekega dne se vrne iz službe in najde pismo, v njem odkrije kdo pravzaprav je in še to, da je edina dedinja več milijonov vrednega zapuščenega dvorca na bregu Temze v prestižni londonski četrti Chelsea.

 

Na drugi strani na Azurni obali v Franciji se poulična glasbenica Lucy bori za vsakdanje preživetje na ulici. Je mati dveh otrok, ki je zapustila nasilnega moža in ostala brez vsega. Z otrokoma in psom živijo iz dneva v dan, velikokrat tudi kot brezdomci.

 

Hennry pa je sin bogatašev, ki živijo v izobilju, toda nekega dne se vse spremeni. V hiši neka mlada glasbenica Birdie snema spot za svojo skladbo in z njo prihajajo v hišo ljudje, ki se tam nastanijo.

 

Pripoved je polna preobratov, zapletov, nasilja, borbe za preživetje in čustev ljudi, ki so vpleteni.

 


SIGNATURA:

LE O 82-312.4 JEWELL L.: Družina nad nami

V senci zla

Alex North
V SENCI ZLA

Prevod: Višnja Jerman
Založba: Učila International, 2021
Žanr: triler

 

 
 

Naslovnica V senci zla

Jaz vem kaj si Ti sanjal/a sinoči!

 

Angleški avtor Alex North nas je pretresel že s prvim kriminalnim romanom Šepetalec. V svojem drugem romanu pred nami pa bralce opomni na pomen sanj, na možnost, da se uresničijo. In pri tem nočne more nikakor niso izvzete! Avtor v trilerju V senci zla prepleta sedanjost in preteklost skozi doživetja glavne osebe. Paul je pred veliko leti zapustil svoj rojstni kraj. V Grittnu se je namreč v času njegovega šolanja zgodil krut umor, ki sta ga zagrešila njegova nekdanja prijatelja, Charlie in Billy. In morda bi umor Paul takrat lahko preprečil. Občutek krivde ga popelje daleč vstran od domače hiše, kjer biva njegova ostarela mama. Vsi pa dobro vemo, da je preteklost pogosto tik za našimi petami in le-te niso neranljive kot Ahilove... Paulova mama je po hudem padcu v domači hiši zelo slabotna, zato se Paul odloči zapustiti varno zavetje in stopiti slabim občutjem naproti z vrnitvijo v rojstno mesto. Njegova mama mu s svojim slabim stanjem in čudnim govoričenjem ni prav nič v pomoč. "V hiši je!" trdi med njegovimi obiski. Paul pogumno preišče mamino hišo. Odkritja ga plašijo in mu vzbujajo občutek, da mu je Charlie s svojimi groznimi sanjami in povezovanjem preko sanjskega sveta tik za petami. S pomočjo inšpektorice Amande Beck mu bo morda uspelo Gritten Woodu ponovno vrniti mir, ki si ga po toliko letih strahu pred nasiljem zasluži. Ali bo za to potrebna še kakšna žrtev Rdečerokemu? Roman, ki bralca opomni na vpliv sočloveka in na to, da se tudi za nasmehom lahko skrivajo sence!

 

"Vse bo v redu. Ja, veliko razmišljam o tem. To rečejo vsi dobri starši, a se velikokrat motijo." (str. 10)

 

 
SIGNATURA:

O 82-312.4 North, Alex, V senci zla

 

Padanje

T. J. Newman
PADANJE

Prevod: Ida Sternad
Založba: Učila International, 2021
Žanr: triler

 

 

padanje naslovnica

Spoštovani potniki! Pravkar ste se vkrcali na naše letalo štiri-ena-šest. Pripnite si varnostne pasove! Veseli smo, da ste se odločili potovati z nami!

 

Poklic pilota v službenem paketu prinaša velike odgovornosti, saj je vsaka napaka lahko usodna. A Bill Hoffman velja za izkušenega pilota in z njim tudi preostala posadka leta coastal airways 416 na poti od Los Angelesa proti New Yorku. Bill rad opravlja svoje delo. Let se prične rutinsko, a nepričakovani videoklic bo Billu spremenil življenje. Njegova družina je ugrabljena, on pa mora strmoglaviti letalo. In z njim žrtvovati 144 duš na krovu. Koga bo izbral? Člane svoje družine ali potnike? In o tem ne sme povedati nikomur! Je terorist na letalu eden izmed potnikov ali pa je morda iz vrst osebja? Bill je odločen, da bo rešil vse, svojo družino in potnike. Presenetljiv razplet trilerja, ki nas to poletje ne bo mirnih pustil na pot z letalom!

 

"Vsiljivec se je posmehnil. "Torej, Bill, določene stvari so vam že jasne. Zdaj pa še preostalo. Strmoglavili boste letalo, ki ga pilotirate, ali pa vam bom ubil družino." (str. 39)

 

 

SIGNATURA:
O 82-312.4 Newman, T. J., Padanje

 

 

Ob nastanku sveta

Drago Jančar
OB NASTANKU SVETA

 

Beletrina, 2022
Žanr: družabni roman, družbene razmere

 

 

ob nastanku sveta

V novem romanu Draga Jančarja se prepletajo zgodovinski dogodki, biblijske zgodbe in otroški spomini glavnega junaka Danijela. Dogajanje je postavljeno v Maribor kakšnih petnajst let po vojni, polno je strasti, ljubosumja, nezaceljenih ran, ki jih je na ljudeh pustila vojna. Pisatelj meni, da bi se zgodba lahko zgodila kjerkoli drugje v naši deželi. Vojna je posegla v vsako družino in rane so ostale še dolgo, bolj kot si lahko zamislimo. Svet je bil surov, brutalen, a včasih tudi nežen in solidaren. Ta svet opazujemo skozi Danijelove oči in čutimo utrip časa, ki se vedno znova ponavlja, ne na enak način, a vedno znova se v prostoru razvijejo podobni medčloveški odnosi z vsemi strastmi, ljubeznimi, izdajami in sovraštvi.

 

Vse se je spremenilo, ko se je spomladi v pritlično stanovanje vselila mlada gospa s Koroškega, Lena ji je bilo ime. In Danijel ve, da Leni peče zelo dobre piškote ter hodi v cerkev. Danijelov oče pa je tovariš, včlanjen v Zvezo borcev in zato ne mara križev. V zgodbi se pojavi še dobrodušni velikan Pepi, ki hodi po strehah, kjer dela strelovode in občasno prevaža na kolesu svojo Leni. V njegovi delavnici pa se vse blešči, kajti Pepi s svojimi velikimi rokami zmore opravljati tudi najfinejša dela pod povečevalnim steklom na najsvetejših predmetih kot je monštranca. »V romanu je bolj kot resnični dogodki, ki jih je tudi nekaj, neka atmosfera časa, v katerem sem živel. Tisti čas kot občutje sveta in mislim, da se je to na nek način prelilo v roman,« je dejal Jančar. Tudi ime Danijel ni naključje, saj je Danijel svetopisemska figura, ki ga kralj pokliče na dvor, di bi mu razložil sanje. In kot pravi Jančar, pisatelji razlagajo sanje, si jih izmišljajo in tako je tudi v romanu Ob nastanku sveta.

 

 

 

SIGNATURA:
LE O 82-311.2 JANČAR D.: Ob nastanku sveta

 

 

Sobarica

Nita Prose
SOBARICA

 

Prevod: Maša Sitar
Založba: Učila International, 2022
Žanr: kriminalni roman

 

 

O miski ki je oklofutala medveda OVITEK FINALE lg

Resnica je vedno v umazanih sivinah med črno in belo!

Tista, ki je ne vidite. Posebej takrat, ko ste na oddihu. In tega imate v teh prijetno toplih dneh gotovo že v mislih. Tista, ki poskrbi, da se vrnete v urejen prostor, ki ste ga najeli. Ki ne mara gub na postlani postelji in prikrije vse vaše sledi. Zato, da ste vi, ja vi, ki sedaj poslušate, popolnoma brez skrbi! Medtem, ko ona tega občutka ne pozna! Veste o kom gre beseda? Sobarica. Prvenec kanadske avtorice Nite Prose je v nekaj dneh postal bestseller New York Timesa in prav tako v Kanadi. V slovenski jezik smo prevod pri založbi Učila International dočakali letos in navdušil nas je. Glavna junakinja romana Sobarica je petindvajsetletna Molly Gray, ki ni običajna mlada ženska. Pred kratkim je izgubila babico, ki jo je v življenju zmeraj nekako usmerjala. Sedaj ji v mislih pogosto odzvanjajo le njeni življenjski nasveti in smisel za red, ki ji ga je privzgojila. Vsak dan očisti svoje stanovanje. Pred vstopom vanj obriše še svoje in vaše čevlje. Rojena je za delo sobarice v uglednem hotelu Regency Grand. Navdušena zre v svojo uniformo, dan za dnem, ko jo le-ta zlikana, brez gub in brez enega samcatega madeža čaka obešena na njeni garderobni omarici. Pa voziček s čistili. Le-ta ji polepša dan. Sobe hotelskih gostov nikoli ne zapusti neočiščene. A odnosi s sodelavkami in sodelavci so tisti, ki ji delajo težave. Družbenih stikov se loteva na nekoliko staromoden način, tudi odnosi z nasprotnim spolom preveva njena naivnost. Vse dokler v hotelski postelji ne najde mrtvega Charlesa Blacka, znanega in nesramno bogatega hotelskega gosta. Kaj je Molly videla, česar drugi niso? In kaj so videli drugi? Molly se znajde za zapahi… Je to dekle res umorilo bogataša? Zakaj?

 

Resnično si želim, da bi ljudje dvigovali noge med hojo. Nadvse zanikrno je takole drsati. Zelo slab vtis pustiš. No, no nikar preveč strogo ne obsojajmo drugih. V glavi zaslišim babičin glas, opomin, naj bom prijazna in prizanesljiva. To je moja napaka, če prehitro sodim ali želim, da se svet ravna po mojih pravilih. Biti moramo kot bambus. Naučiti se moramo sklanjati in upogibati z vetrom. Sklanjati in upogibati. To mi ne gre najbolje. (str. 86)

 

 

SIGNATURA:
O 82-312.4 Prose, Nita, Sobarica

Priporočamo - odrasli

Ni več priporočil

Priporočamo - mladina

Ni več priporočil
Image

Knjižnica Lenart

Nikova ulica 9
2230 Lenart

Tel.: 02 720 06 25
GSM: 031 571 682

E-pošta: info@knjiznica-lenart.si

Delovni čas

Poletni odpiralni čas
Knjižnice Lenart:

Ponedeljek: 8.00 - 15.00
Torek: 8.00 - 15.00
Sreda: 8.00 - 18.00
Četrtek: 8.00 - 15.00
Petek: 8.00 - 13.00
Sobota: Zaprto

 

 

 

Delovni časi krajevnih knjižnic

Delovni čas KK Voličina:

Julij in avgust ZAPRTO

Tel. št.: 02 720 06 25

Delovni čas Knjižnice Cerkvenjak:

5. in 12. julij ODPRTO

Avgust ZAPRTO

Tel. št.: 02 720 06 25

Delovni čas Knjižnice Sveta Ana:

Julij in avgust ZAPRTO

Tel. št.: 02 729 58 75

Občina Lenart
Občina Sveta Ana
Občina Cerkvenjak
Občina Sveta Trojica
Občina Sveti Jurij v Slovenskih Goricah
Občina Benedikt