Srebrni deček

Kristina Ohlsson
SREBRNI DEČEK

Založba Miš, 2021
Ključne besede: družina, begunci, prijateljstvo, duhovi, delo, skrivnosti

 

srebrni deček

 

 

Priznana švedska avtorica Kristina Ohlsson je za knjigo Stekleni otroci prejela več literarnih priznanj. Srebrni deček je neodvisno nadaljevanje romana Stekleni otroci. Aladinova starša sta se iz Turčije preselila na Švedsko, ko je bil Aladin še majhen. Živijo v vodnem stolpu v mestu Ahus, kjer imajo tudi restavracijo, ki ni več tako donosna kot je bila nekoč in kmalu ugotovijo še, da nekdo krade hrano. Aladin nekega dne v bližini restavracije opazi majhnega dečka. Čudno je to, da je deček sredi zime v kratkih hlačah in v snegu ne pušča sledi. Aladin, Billie in Simona se odločijo, da bodo odkrili kradljivca hrane in ugotovili, kdo je skrivnostni deček. Je deček morda z ladje z begunci, ki je obstala v zalivu? Ali v kraju straši duh prednikov? Otroci združijo moči in raziskujejo skrivnosti kraja, povežejo se z duhovnikom in starejšo gospo Elo, pozno zvečer pa na stopnišču restavracije čakajo na tistega, ki vsak dan odnese vrečko s hrano. Napeta in srhljiva zgodba nas ujame v bralni vrtinec in ne spusti do konca, hkrati pa odstira tegobe vsakdanjega življenja skozi otroške oči.

 

Signatura:
LE M P OHLSSON k.: Srebrni deček

Čarobna božična prodajalna

Maudie Powell-Tuck
ČAROBNA BOŽIČNA PRODAJALNA

Ilustracije: Hoang Giang
Prevod: Ida Sternad
Založba: Učila International, 2021
Žanr: slikanica, praznična pravljica

 
 

 

  carobna bozicna prodajalna

 

DOBRODOŠLI V ČAROBNI BOŽIČNI PRODAJALNI!

Ta bleščeča slikanica je namenjena bralcem začetnikom, saj je zgodba napisana z velikimi tiskanimi črkami, zagotovo pa bi z barvitostjo pritegnila tudi nebralce in njihove starše, saj je vsebina kratka ter tako še kako primerna za večerno branje. Pritegnila pa je tudi mene. Nisem si mogla kaj, lučke, veliki bel medved in droben fantič na naslovnici. Vse to namiguje na čudež, na čarobnost… Ampak za Benija prazniki niso čisto taki… Njegova družina si ne more privoščiti božične smrečice. Žal, povsod ni mogoče iti v gozd in smrečice kar posekati. Prav tako pa si ne morejo privoščiti božične večerje. Ne obilne. Samo nekaj malega za pod zob. Potem pa Beni odkrije poseben prostor. Posebno prodajalno, kjer medvedi govorijo in kamor sta ga povabila kar dva pingvina. In to, ne boste verjeli, sredi mesta. Če tako malo pomislimo, le kje se v našem Lenartu skriva takšna prodajalna… Darilo za sestrico, darilo za očka, darilo za babico… je izbiral Beni. In to čisto brez denarja. Ste vedeli, da je mogoče darilo zamenjati za zgodbico ali pesem? Da sta zgodbica in pesem lahko čisto super darilo? Da ni nujno, da darilo sploh kupimo? Lahko ga izdelamo. In ni nujno, da je čisto novo. Mene je pravljica navdušila in res se veselim, da boste še vi prebrali kako se razplete. Kako se odvije božični večer Benijeve družine!

 

Ko je napočil čas za obdarovanje, se je Beni zamisli. Njegova darila so prazna, škatla za klobuk, zvita trobenta in preprost kozarec marmelade. To niso fantastična darila. To so grozna darila. Ali res? Benijeva babica je vedno govorila: »Na božični večer se zgodi čarovnija.« Ta božič pa bi prav prišlo malo čarovnije. Niso namreč imeli dovolj denarja za drevesce, pa tudi za dobro večerjo ne, in vsi so bili žalostni. 

 

Signatura:
M C Powell-Tuck Maudie, Čarobna božična prodajalna

 

Zaboj

Camilla Läckberg, Henrik Fexeus
ZABOJ
 
Prevedla: Danni Stražar
Založba: Učila International, 2021
Žanr: kriminalni roman, psihološki triler
 
 

 

 Zaboj Naslovnica

 

To bo njegov najboljši trik do zdaj!
Mina Dabiri je policijska inšpektorica, ki sta jo avtorja zaznamovala s posebno boleznijo. Delo je
izpeljano kot prvi del v spremni besedi napovedane serije, pri kateri je priljubljena švedska avtorica združila moči s psihologom in mentalistom. Zagotovo gre ravno zaradi omenjenega pisateljskega dvojca za poseben triler, kjer so radovednim očem bralca delno razkriti trki, ki jih sicer lahko uzremo na velikih iluzionističnih odrih. Mina in iluzionist Vincent v romanu združita moči med preiskovanjem brutalnih umorov, ki spominjajo na spodletele čarovniške trike. Nekdo jih je izrazito skrbno načrtoval.
Preplet dveh dogajalnih prostorov in časov, preteklosti ob koncu razkrite družine ter sedanjosti, ustvarja napetost, ki vztraja vse do zadnjega poglavja, kjer je šele razkrito resnično ozadje krutih zločinov, ki pretresajo Stockholm. Pozorni bodimo na otroštvo naših otrok, le-to lahko zaznamuje njihova življenja za vselej! Razplet nas poduči prav o tem...
 
On sam je lahko zamenjal položaj z nekom. Postal je nekdo drug. To je bila boljša zgodba. Ošinil je sliko v odprti knjigi, ki je ležala zraven načrta. Dve osebi sta se smehljali in bili deležni aplavza. Moral bo najti pomočnika. Na Jane lahko kar pozabi. Toda z novimi merami, ki jih je izračunal po načrtu, bo mama z lahkoto imela dovolj prostora v zaboju. Zelo bo presenečena in nadvse ponosna nanj. Končno bo lahko tudi sama čarala. Za vsak primer je še enkrat preveril mere. To bo njegov najboljši trik do zdaj. (str. 214)

 

 

Signatura:
O 82-312.4 Läckberg, Camilla, Zaboj

Kuba mojih sanj

Chanel Cleeton
KUBA MOJIH SANJ

Založba Učila, 2021
Ključne besede: kubanska revolucija, CIA, družina, ljubezenska razmerja

 

 

Kuba mojih sanj

 

Avtorica Chanel Cleeton je kot otrok odraščala ob zgodbah svoje družine s Kube. Strast do politike in zgodovine jo je "okužila" do te mere, da jo spretno vpleta tudi v svoje romane. Beatriz Perez je rojena v bogati družini lastnika sladkornih plantaž, ki je prebegnila v ameriški Palm Beach, pred okrutnim režimom Fidela Castre. Med kubansko revolucijo je njen brat izgubil življenje in Beatriz je prisegla, da se bo maščevala zanj in za domovino. Spretno se je infiltrirala v visoko družbo, povezala s CIO in se iz razposajenega dekleta razvila v pretkano žensko, ki se je za povrh vsega, zaljubila v senatorja Prestona. Družina se ni strinjala z njenim načinom življenja. Od svojih treh sester se je namreč zelo razlikovala, zaradi tega so jo želeli poslati v Evropo. Kjerkoli je bila, je ostala zvesta svoji domovini, ljubezni in obljubam. Zgodbo "začinijo" zgodovinski dogodki: kubanska revolucija, kubanska jedrska kriza, Kennedyeva usmrtitev, vpletenost CIE v kubanske zadeve, hladna vojna med ZDA in Sovjetsko zvezo... Lahkotna zgodba nas popelje v neki drugi čas, obudi zgodovino in nas spomni, da moramo verjeti sebi ter slediti svojim sanjam.

 

 

 

 

SIGNATURA:
LE O 82-311.2 CLEETON C.: Kuba mojih sanj

 

 

Rdeča kapica

Irena Svetek

RDEČA KAPICA

Založba Beletrina, 2021
Ključne besede: umori, otroci, igre na srečo, odnosi v družini

 

 Rdeča kapica

Pa jo imamo! Še eno vrhunsko kriminalko slovenske avtorice Irene Svetek. Rdeča kapica je prva v seriji, napovedano je nadaljevanje. S primerom se ukvarja okrožni državni tožilec Mio Aurelli, ki s svojo pretresljivo osebno zgodbo v bralcu vzbuja simpatijo , vsekakor pa željo po ponovnem srečanju. V parku Kodeljevo najdejo brutalno umorjeno truplo deklice, stare trinajst let, odeto le v rdeče ogrinjalo. Ob odkrivanju krvnika, se pred nami zvrstijo liki, ki so bolj ali manj povezani z umorjeno deklico. Pisateljica nas z zgodbo popelje v preteklost in spretno prehaja v sodobnost. Roman je enostavno dobro branje, kjer spretno podana zgodba odraža duh časa s temami, s katerimi se dandanes bolj ali manj posredno pogosto soočamo. Psihološka dimenzija pripovedi je prepričljiva, bralcu je lahko v intelektualni izziv, skratka, pred nami je odlično delo, izpod peresa vrhunske pisateljice!

 

 

»Matjan je poznal skrivnost. Slišal je zanjo, še ko je bil mlajši. Ta skrivnost je bila parku na Kodeljevem. Čisto sredi parka je bila. Ko je bil še otrok, si nikoli ni upal tja. Vendar je zdaj l čas, da zbere pogum in pogleda temi v oči. Ko je Jožefa zapustila njegovo sobo, se je oblekel v pižamo, splezal skozi okno svoje sobe in stekel v park pred Kodeljevo. Zlezel je v votlo deblo starega hrasta in zaprl oči, skozi njegove možgane pa so se plazile Jožefine besede, ki jih je vsa zasopla hropla v njegovo uho.« (str. 149)

 

 

SIGNATURA:
LE O 82-312.4 svetek i.: Rdeča kapica

Priporočamo - odrasli

Ni več priporočil

Priporočamo - mladina

Ni več priporočil
Image

Knjižnica Lenart

Nikova ulica 9
2230 Lenart

Tel.: 02 720 06 25
GSM: 031 571 682

E-pošta: info@knjiznica-lenart.si

Delovni čas

Odpiralni čas
Knjižnice Lenart:

Ponedeljek: 8.00 - 16.00
Torek: 8.00 - 16.00
Sreda: 10.00 - 18.00
Četrtek: 10.00 - 18.00
Petek: 7.00 - 15.00
Sobota: 7.00 - 12.00

 

 

 

Delovni časi krajevnih knjižnic

Delovni čas KK Voličina:

Ponedeljek: 14.00 - 16.00 ure

Tel. št.: 02 720 06 25

Delovni čas Knjižnice Cerkvenjak:

Torek: 14.00 - 16.00 ure

Tel. št.: 02 720 06 25

Delovni čas Knjižnice Sveta Ana:

Torek: 14.30 - 16.30 ure

Tel. št.: 02 729 58 75

Občina Lenart
Občina Sveta Ana
Občina Cerkvenjak
Občina Sveta Trojica
Občina Sveti Jurij v Slovenskih Goricah
Občina Benedikt