Nisem kot drugi

 Dragica Kraljič
NISEM KOT DRUGI

Založba Primus, 2022
Žanr: Reportaže, spomini, kolumne

 

 nisem kot drugi

 

 

 

Dragica Kraljič je rojena v Mariboru, magistra defektologije je mama sina s posebnimi potrebami. Življenje ji ni prizanašalo , ob vseh udarcih se je kalila in postala trdnejša. Ali kakor je sama zapisala, da je namreč pomembno, kako hitro se po vsakem padcu pobereš. Izredne razmere so v njenem življenju vsak dan. Janek jo potrebuje vsak trenutek, kar je popisala in o čemer še piše v kolumnah, ki jih objavlja v reviji Jana. Nekaj od teh pa je zbrala, dopolnila in izdala v knjigi Nisem kot drugi. Piše iz prakse, ne leporeči, iz besed preprosto veje njuno vsakdanje/nevsakdanje življenje. Sabina Burkeljca je v Bukli zapisala: »Dragica, hvala za to knjižno toplino in za srečanje na poti, kjer je treba izbirati dobro. Ta knjiga spada v ta »predalček« dobrega.«

SIGNATURA:
LE O 82-94 KRALJIČ D.: Nisem kot drugi

Moja Slovenija

Mojiceja Bonte
MOJA SLOVENIJA

Založba Epistola, 2022
Žanr: otroška stroka, domoznanstvo

 

 

O miski ki je oklofutala medveda OVITEK FINALE lg

 

Slikanica je posvečena praznovanju 30-letnice rojstva samostojne Republike Slovenije in drugemu predsedovanju Republike Slovenije Evropski uniji. Pomembno je, da otrok izve osnovna dejstva o Sloveniji. Na kratko izvemo o nastanku države Slovenije, o njeni ustavni ureditvi, državnih simbolih, himni, o kulturni in naravni dediščini, o praznikih (tistih, ki so dela prosti dnevi in tistih, ki so delovni dnevi).

 

»Tam, kjer so hribi in doline,

Gore, jezera, reke in morje,

Tam prelepa je dežela,

Slovenija, njeno je ime«

  

SIGNATURA:
LE M 908 BONTE M.: Moja Slovenija

Slastni zalogajčki iz kozarca

SLASTNI ZALOGAJČKI
IZ KOZARCA

Založba: Učila International, 2022
Žanr: knjiga z recepti, kuharski priročnik

 

O miski ki je oklofutala medveda OVITEK FINALE lg

Nova knjiga z recepti za darila, posladek ali zimske shranke. Navodila za pripravo primernih kozarcev ali drugih posod, nasveti za vkuhavanje, ki jim sledi 5 poglavij. Mešanice za peko in suhe mešanice, ki jih lahko z dodanim receptom tudi podarimo. Sledijo jim kolački v kozarcu, sladice v plasteh, zelo uporabni recepti za marmelade in druge vložene dobrote. Odlične ideje za zabavo pa nam ponudijo tudi poglavje zalogajčki za zabave. Veliko veselja med priprav o želimo!

 

"Jedi, postrežene v kozarčkih, so še mikavnejše, poleg tega pa tudi zelo priročne!" (platnica)


 

 

SIGNATURA:
O 64 Slastni zalogajčki iz kozarca

Vzgoja lastnih sadik

Brigita Šušteršič
VZGOJA LASTNIH SADIK:
VSE O VZGOJI SADIK ZA DOMAČI VRT


Založba: samozaložba, 2021
Žanr: vrtnarski priročnik

 

 

O miski ki je oklofutala medveda OVITEK FINALE lg


Nov priročnik za vse, ki ste se že skozi leta ali pa se še boste lotevali vzgoje lastnih sadik. Posebnost priročnika so nazorne fotografije in poglavja, ki ločijo vrste rastlin med seboj na zelo pregleden način. Avtorica ponuja tudi ideje za reciklažo embalaže za zimsko setev v hiši, v rastlinjaku, domačem kalilniku ali na prostem. S pomočjo tega priročnika bo tudi vrtnarjem začetnikom gotovo uspelo vzgojiti kakovostne sadike ter si zagotoviti pridelek in s tem povezano ter zmeraj bolj cenjeno samooskrbnost.

 

Celotne knjige morda res ne morem napisati na pisalni stroj, lahko pa na ta način vsaj na kratko izrazim svojo hvaležnost za to, da lahko svoje znanje delim z vami. Skupaj pa bodimo hvaležni, da imamo možnost za vzgojo svojih sadik in pridelavo lastne hrane. Naj bo tega vedno več! (str. 5)


 

 

SIGNATURA:
O 63 Šušteršič, B., Vzgoja lastnih sadik

Vsi me kličejo Tona

Tone Vogrinec, Marko admilovič
VSI ME KLIČEJO TONA

Založba Beletrina, 2022
Žanr: avtobiografija

 

 

O miski ki je oklofutala medveda OVITEK FINALE lg

 

Tone Vogrinec je vseživljenjski športni delavec in zanesenjak, rokometaš, tenisač, smučarski tekmovalec, trener, direktor, menedžer, predvsem pa svetovljan, ki je v času svoje kariere in nadaljnjega službovanja v športu obredel skoraj ves svet. Odločil se je, da bo svoje spomine, dejanja ubesedil na papirju. Za pomoč pri pisanju je prosil prijatelja, novinarja in pisatelja Marka Radmiloviča. V knjigi so predstavljeni dosežki, vzponi in padci enega najuspešnejših slovenskih športnih delavcev, obenem pa je v njej popisana zgodovina jugoslovanskega, slovenskega in svetovnega alpskega smučanja. Sam je dejal, da ni bil najboljši trener, vendar je na svoji poti oral ledino in to odločno, trmasto ter nadvse uspešno. Brez talentiranih tekmovalcev in sodelavcev, ki so bili pripravljeni garati, ne bi bilo teh rezultatov, priznava avtor. V biografiji se spomni večine njih, ki so v tedanjem času tekmovali. Bojan Križaj pa je v njegovem življenju našel posebno mesto. "Bojan, če ne bi bilo tebe, ne bi bilo mene." je dejal Tone. V marketingu in organizaciji se je odlično znašel, povsod je imel prijatelje in znance. Zelo lepo opisuje začetke poletnih treningov v Argentini, kjer je navezal pristne stike s slovenskimi izseljenci. Vsem ni bil všeč, kot to pač je, v zgodbi priznava tudi kakšno napako, pa tudi tisto, kar obžaluje, predvsem glede družinskega življenja, ki ga je v veliki meri vpletel med vrstice... Iskriv, srčen in pronicljiv Tona se je marsikomu vtisnil v spomin po svojih znamenitih stavah. Tako se biografija začne in tudi konča.

 

 

 

SIGNATURA:
LE O 92 VOGRINEC T.: Vsi me kličejo Tona

 

Priporočamo - odrasli

Ni več priporočil

Priporočamo - mladina

Ni več priporočil
Image

Knjižnica Lenart

Nikova ulica 9
2230 Lenart

Tel.: 02 720 06 25
GSM: 031 571 682

E-pošta: info@knjiznica-lenart.si

Delovni čas

Odpiralni čas
Knjižnice Lenart:

Ponedeljek: 8.00 - 16.00
Torek: 8.00 - 16.00
Sreda: 10.00 - 18.00
Četrtek: 10.00 - 18.00
Petek: 7.00 - 15.00
Sobota: 7.00 - 12.00

 

 

 

Delovni časi krajevnih knjižnic

Delovni čas KK Voličina:

Ponedeljek: 14.00 - 16.00 ure

Tel. št.: 02 720 06 25

Delovni čas Knjižnice Cerkvenjak:

Torek: 14.00 - 16.00 ure

Tel. št.: 02 720 06 25

Delovni čas Knjižnice Sveta Ana:

Torek: 14.30 - 16.30 ure

Tel. št.: 02 729 58 75

Občina Lenart
Občina Sveta Ana
Občina Cerkvenjak
Občina Sveta Trojica
Občina Sveti Jurij v Slovenskih Goricah
Občina Benedikt