Cesta do proge

Breda Pugelj
CESTA DO PROGE

Celjska Mohorjeva Družba, 2022
Žanr: slovenska književnost, družabni roman

 

CESTA DO PROGE

Breda Pugelj je upokojena dramska igralka, prevajalka. Doslej je napisala dve otroški deli, Cesta do proge je njen romaneskni prvenec. V zgodbah treh žensk avtorica naniza celo vrsto motivov, ki nam vedno znova globoko zarežejo v življenje, pa se o njih tako redko pogovarjamo. Marina, Katja in Veronika se postarajo, vsaka po svoje se spopadajo travmatičnimi izkušnjami iz mladosti, predvsem pa so vse tri, vsaka zase osamljene in povezane s cesto do proge. Vse se začne s prepirom v avtoričini glavi, ki je nekakšen uvod v vsako novelo. Tam se rodijo tri ženske, preproste in vsakdanje, pa vendar tako zapletene in ujete v mreže dogodkov iz preteklosti. V prvi zgodbi spoznamo Marino, zdravnikovo hči. Bila je plesalka in med vojno prizadevna partizanska bolničarka. Po vojni je bila vzorna mama samohranilka, vse do nekega nerazumljivega trenutka, ko se je popolnoma spremenila. Otroka je poslala v rejo k sestri, se zaprla med štiri stene in s kupovanjem alkohola spodbujala govorice med vaščani. Po dolgih letih se vrne njen odrasel sin s svojo partnerko in takrat je čas, da se pogovorijo in odstranijo tančico skrivnosti. Njeno staro vilo bi občina rada porušila, ker je okrog nje eno samo gradbišče. Marina pa se noče izseliti. Le zakaj je tako skrivnostna? V drugi zgodbi spoznamo učiteljico Katjo, je invalidsko upokojena in tudi ona je svojo bolečino zaprla med štiri stene. Ko je nepojasnjeno umrla njena dojenčica, sta z možem vsak zase in vsak po svoje pestovala bolečino. Nekega dne pa v sosedino stanovanje pride mlado dekle z otrokom. Neznanka ju prosi za varstvo, vendar jo polna dvomov zavrneta. Ko pa slišita jok iz sosednjega stanovanja, se vendarle zganeta in poskrbita za otroka, ki je ostal sam. Otročiček odtaja led v njunih dušah ter počasi preganja bolečino, ki se je zažrla vanju. V njun vsakdan, v njuno samoto, v njuno rutino je vnesel pozitivni nemir.

 

V tretji zgodbi spoznamo ostarelo knjižničarko Veroniko, njen sin edinec živi na drugem koncu sveta. Tudi njo so zaznamovala mladostna leta. Življenje z materjo, študij, delovne brigade, nosečnost…Zaradi otroka si mora poiskati delo in zaposlitev dobi v knjižnici. Mlada, lepa je všeč direktorju, kasneje ne več. Veronika z veseljem opravlja svoje delo, rada je med knjigami in ljudmi. Pravljične ure in pogovori o kaki noviteti so njeno največje veselje. Na stara leta je sama, osamljena. Še vedno zaide v knjižnico, po kup knjig. Ob napredovani Parkinsonovi bolezni se pripravlja na zadnji dan njenega življenja. Njeno zadnjo pot do železniške proge.

 

 

 SIGNATURA:
LE O 82-311.2 PUGELJ B.: Cesta do proge

Marilyn in zvezde Hollywooda

Claudia Beinert, Nadja Beinert
MARILYN IN ZVEZDE HOLLYWOODA

 

Prevod: Maruša Mugerli Lavrenčič
Izdala: Učila International, 2022
Žanr: biografski roman

 

ZVEZDE HOLLYWOODA

Po poti od sirote do filmske legende...

 

Norma Jeane je bila zaradi duševne bolezni matere nameščena v rejniško družino, dokler je k sebi ne vzame materina prijateljica Grace. Normina sreča je nepopisna, saj se zdi, da Grace čuti njene sanje o veliki karieri na filmskih platnih in jo celo odpelje v kino. A sreča je minljiva, kakor je Norma že v otroštvu večkrat okusila, Grace spozna Ervina in se skupaj z njim in njegovo hčerko Bebe preseli. Norma, kot rejenka, ne more preko meje, zato jo na hitro poročijo z Jimom. Pri samo šestnajstih letih je Norma prizadevna žena, ki se trudi slediti zgledu starejših sosed. A sanje ostajajo... Ko se Norma zaposli, komaj izprosi Jimovo dovoljenje, kaj šele, ko se odloči zaposliti kot fotomodel. A prav ta drzna odločitev jo pripelje do uresničitve njenih sanj. Do trenutka, ko Norma Jeane Baker postane Marilyn Monroe. V spomin na svojega dedka in zavoljo kariere si nadene to blagozveneče posebno ime. Sestri Beinert sta skozi ta roman razkrili težko pot zvezde, o kateri smo doslej morda bolj malo slišali (prebrali). Zgodba, ki se sklada z rekom, da se vse da, če se le hoče. Le sebe ne smemo izgubiti na tej poti!

 

Si upa poskusiti še enkrat? Njeno srce je začelo hitreje biti, ptiček v njenem trebuhu je močneje zaprhutal s krili. Tolikokrat je bila že razočarana in potem je vendarle vsakič znova splezala iz temne luknje. Če dobro pomisli, je zelo zagrizena. Zakaj torej še omahuje in ne sprejme novega izziva? (str. 242)  

 

 

 

 

 SIGNATURA:
O 82-312.6 Beinert, Claudia, Nadja, Marilyn in zvezde…

Adam in tuba

Žiga X Gombač
ADAM IN TUBA

Ilustrirala: Maja Kastelic
Izdala: Miš, 2022
Žanr: slikanica, pravljica

 

sonce med


Ste že kdaj obiskali cirkus? Po prikazanih spretnostih se od gromkega aplavza trese ves šotor, tako tudi po tem, kar občinstvu prikažejo člani pravljične družine Prevalski. V novi slikanici Žige X Gombača znajo prav vsi člani prej imenovane družine imenitno izvajati prav neverjetne spretnosti – babica Antonija bruha ogenj, dedek Angus požira meče, stric in njegovi postavljajo živo piramido, Aleksej in Anastazija hodita po vrvi kar z zavezanimi očmi, dvojčici pa lezeta v top in žonglirata. A nekdo vse dni ostaja izven vrveža nastopanja in navdušenja. Adam, najmlajši član družine ostaja ob strani, saj se zdi, da mu prav nič ne gre od rok. Pa ne, da ni poskusil požirati mečev ali žonglirati, samo… Člani družine so že skoraj obupali nad njim, skorajda so ga poslali pomivat posodo za vso družino. Dokler niso zaslišali nečesa čudovitega… Preberite to prisrčno novo slikanico o tem, da ima prav vsak svoj dar in prav noben dar ni drugemu enak!

 

 

 

 

 SIGNATURA:
M C Gombač, Žiga, Adam in tuba

Tujec

Stephen King
TUJEC

 

Prevod: Anja Bakan
Založba: Hiša knjig, Založba KMŠ, 2022
Žanr: grozljivi roman, kriminalni roman

 

 

 

Tujec NASLOVNICA

Če je bil tam, ni mogel biti tukaj!

 

Ko sem najnovejši prevod knjige Stephena Kinga zagledala na polici, sem sprva pomislila, da je preobsežna za v dopustniški kovček. A sem se motila! Kljub obsegu se zgodba odvija tako hitro, da si v hipu na zadnji strani. Presenetljiv razplet krutega umora najstnika se že v prvih poglavjih, kljub popolnemu alibiju osumljenega, konča z aretacijo znanega lokalnega športnega trenerja. To nikakor ni značilno za kriminalne romane in obeta posebno nadaljevanje. A trener se še na smrtni postelji, ko nima več kaj izgubiti, izreče za nedolžnega. Zato Ralph Anderson, glavni preiskovalec, ne najde miru. Prisilni dopust v službi izkoristi za nadaljevanje preiskave, ki nenadoma zaide v čisto neznane vode. "Vesolju ni ne konca ne kraja." sta si enotna Anderson in Holly, zasebna preiskovalka, ko se na svoji poti srečata s skorajda nedoumljivim. Ob tem pa se tudi bralec vpraša, če je sploh mogoče? Strašljivo!

 

Marcy je nežno poljubila njeno sence, vdolbinico, kjer je utripala žila. Zaspi, ljubica. Sarah je čez čas zaspala. Marcy je budna ležala med hčerkama, zrla v strop in razmišljala o tem, da se je Grace obrnila k oknu sredi tako živih sanj, da je mislila, da je budna. Namesto oči je imel slamice. (str. 234)

 

 

 SIGNATURA:
O 82-312.4 King, Stephen, Tujec

Slon

Peter Carnavas
SLON

 

Založba Skrivnost, 2022

 

 

81ZY2s0XcmL

Olivija živi z očetom in dedkom. Oče je že dolgo časa žalosten, brez volje, utrujen…Olivija to vidi kot, da očeta spremlja veliki sivi slon, ki zapolnjuje prostor ob očetu. Želi si, da bi ta slon izginil, saj oče nima volje, da bi ji popravil staro kolo, ki ga želi peljati v šolo, kjer bi ga pokazala kot svoj najljubši predmet. S pomočjo nagajivega dedka in prijatelja Arturja se loti odganjanja slona. Toda to ni tako enostavno. Le kdo je majhen sivi pes Fredi in siva želva, ki se prikradeta v zgodbo?

 

Peter Carnavas piše in ilustrira knjige za otroke. Za svoja dela je prejel številne nagrade.

 

 

 SIGNATURA:
LE M C CARNAVAS P.: Slon

Priporočamo - odrasli

Ni več priporočil

Priporočamo - mladina

Ni več priporočil
Image

Knjižnica Lenart

Nikova ulica 9
2230 Lenart

Tel.: 02 720 06 25
GSM: 031 571 682

E-pošta: info@knjiznica-lenart.si

Delovni čas

Odpiralni čas
Knjižnice Lenart:

Ponedeljek: 8.00 - 16.00
Torek: 8.00 - 16.00
Sreda: 10.00 - 18.00
Četrtek: 10.00 - 18.00
Petek: 7.00 - 15.00
Sobota: 7.00 - 12.00

 

 

 

Delovni časi krajevnih knjižnic

Delovni čas KK Voličina:

Ponedeljek: 14.00 - 16.00

Tel. št.: 02 720 06 25

Delovni čas Knjižnice Cerkvenjak:

Torek: 14.00 - 16.00

Tel. št.: 02 720 06 25

Delovni čas Knjižnice Sveta Ana:

Torek: 14.30 - 16.30

Tel. št.: 02 729 58 75

Občina Lenart
Občina Sveta Ana
Občina Cerkvenjak
Občina Sveta Trojica
Občina Sveti Jurij v Slovenskih Goricah
Občina Benedikt