Nobelova nagrada za literaturo 2021

 

Nobelov nagrajenec NASLOVNICA

Abdulrazak Gurnah, ki je letošnji prejemnik Nobelove nagrade za literaturo, se je leta 1948 rodil na Zanzibarju in kasneje kot begunec prišel v Veliko Britanijo. Do konca leta 2020 je predaval angleščino in postkolonialno književnost na Univerzi Kent v Canterburyu, kjer še danes živi in piše.

V slovenščino v celoti ni prevedeno nobeno njegovo delo – Afterlives, Paradise in By the Sea so v angleščini, v kateri so tudi napisana, na voljo v Mestni knjižnici Ljubljana, v Kopru pa imajo roman By the Sea na razpolago v italijanskem jeziku. Na naših policah pa smo v dveh knjigah našli prevedeni njegovi zgodbi – Šefko v zbirki zgodb Jutri je predaleč: sodobne afriške zgodbe (Mladinska knjiga, 2007) in zgodbo Kletke v zbirki Zgodbe nekih ljubezni, ki je leta 2010 izšla pri založbi Sodobnost.

Njegova dela odpirajo nove poglede na afriško kulturo, oddaljene od stereotipov. Avtor je začel pisati pri svojih enaindvajsetih in je bil v letih ustvarjanja tudi kandidat za nagrado Booker, z romanom Paradise, leta 1994.

»Brezkompromisno in sočutno obravnava posledice kolonializma in usodo beguncev med kulturami in celinami.«

 

Tags