20 let od prvega filma o Harry Potterju

HP 1

 HP2

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

»Pred 20 leti se je svet, v katerem sem živela sama, nenadoma odprl drugim. Bilo je čudovito,« je ob 20. rojstnem dnevu Harryja Potterja zapisala njegova avtorica J. K. Rowling.

Ob 20. obletnici premiere prvega filma o Harry Potterju, tudi mi najbolj znanemu knjižnemu čarovniku čestitamo ter si želimo še kakšnega nadaljevanja.

A zgodba o Harry Potterju za njegovo avtorico, J. K. Rowling iz Velike Britanije ni zgodba o uspehu od vsega začetka.

Rowlingova je prvo knjigo o Harryju Potterju Harry Potter in kamen modrosti skoraj brez prebite pare pisala v enem od odmaknjenih kotov kavarne Nicholson v Edinburgu.

 

Danes se nam zdi smešno, da je Rowlingova za objavo morala tako rekoč prositi. Kot je povedala kasneje, so ji založbe, ko jim je ponujala Kamen modrosti, večkrat rekle ne, dokler malo posluha ni pokazala založba Bloomsbury in »optimistično« natisnila 500 izvodov. Na koncu jih je bilo prodanih od 100 do 120 milijonov, knjige iz prve izdaje pa danes dosegajo rekordne vrednosti.

 

Roman o fantu z očali, ki odkrije, da ima čarovniške korenine, in pristane na šoli čaranja Bradavičarka, kjer se bori z zlobnimi silami, je prejel več literarnih nagrad v domači Veliki Britaniji pa tudi v ZDA, kar dve leti je bil tudi na seznamu najbolj branih knjig, ki ga sestavlja časnik New York Times. Popularnost, ki so jo od leta 2001 širili še filmi, so nadgradile kritike, v katerih so recenzenti Rowlingovo hvalili zaradi domišljije in humorja pa tudi sloga.

Harry se je naslednje jutro zbudil zgodaj. Čeprav je skozi zaprte veke začutil sončno svetlobo, jih ni hotel odpreti. »Vse sem samo sanjal,« si je dopovedoval. »Sanjal sem, da je pome prišel orjaški Hagrid in me bo odpeljal na šolo za čarovnike. Ko bom odprl oči, bom zagledal shrambo.« Zaslišal je glasno trkanje. »To pa je teta Petunija, ki trka na vrata,« je pomisli in še zadnji upi so se mu razblinili. A še vedno ni odprl oči. Sanje so bile tako lepe. Trkanje pa ni ponehalo. »Ja, ja,« je zamomljal Harry. »Saj bom vstal.« Sedel je in z njega je zdrsnil Hagridov težki plašč. Koča je bila polna svetlobe, nevihte je bilo konec in Hagrid je spal na zofi, ki se je končno vdala pod njegovo težo. (Kamen modrosti, 2017, str. 50)

V skoraj 70 jezikov prevedena knjiga Kamen modrosti je bila prodana v več kot 450 milijonih izvodih.

Ljudje so množično hiteli v knjigarne, takoj ko se je na policah pojavila nova knjiga iz serije, raziskava iz leta 2005 pa je pokazala, da je Harry Potter vplival celo na pismenost. V neki britanski študiji je 84 odstotkov učiteljev dejalo, da je pozitivno deloval na bralne sposobnosti otrok, 73 odstotkov pa jih je bilo presenečenih nad nekaterimi otroki, da so bili sploh že sposobni brati Harryja Potterja. Ne samo to. Raziskava, ki so jo devet let kasneje objavili v Italiji, je malemu čarovniku pripisala tudi krepitev empatije pri otrocih, nato pa še to, da so mladi zaradi njega imeli pozitivnejši odnos do homoseksualcev in beguncev.

 

Mlade in odrasle pa so posrkala napeta doživetja treh prijateljev – Rona, Hermione in Harrya. Dobro proti zlemu in tisti, katerega imena se ne sme izgovarjati. Haja hashiet, kačji jezik, ki smo se ga še sami poskušali naučiti.

Zadnja od sedmih knjig Harry Potter in svetinje smrti je bila objavljena leta 2007, zadnji film pa je na platna prišel leta 2011.

Pisateljica J. K. Rowling je napisala še dve knjigi o Fantastičnih živalih, ki so prav tako doživele filmsko upodobitev in oboževalci že težko pričakujejo tretji del le-te, pod psevdonimom Robert Galbraith pa je napisala tudi več kriminalnih romanov.

V naši knjižnici pa smo izpostavili knjige in DVD-medije o Harry Potterju, ki vabijo k izposoji. Knjige o mladem čarovniku pri nas najdete v slovenskem in angleškem jeziku.

 

Naj živi čarovnija!

Tags